H εταιρία μας προχωρά στην υλοποίηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Παροχή Έξυπνων και Κοινωφελών Υπηρεσιών Μέσω Μετατροπής Υφιστάμενων Παθητικών Δομών Δημόσιου Ηλεκτροφωτισμού σε Διαδραστικά Δίκτυα Αυτόνομων Φωτιστικών Σωμάτων Τεχνολογίας LED με το ακρωνύμιο ΠΕΥΜαΔαΦωτ» στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η μετατροπή υφιστάμενων παθητικών δομών δημόσιου ηλεκτροφωτισμού σε διαδραστικά δίκτυα αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED (Lighting Emitting Diode) που εξυπηρετούν τον δημόσιο ηλεκτροφωτισμό και παράλληλα ενσωματώνουν έξυπνες και κοινωφελείς υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης και ελέγχου εξωτερικού φωτισμού, παρακολούθησης οπτικής και ακουστικής ελεγχόμενης περιοχής και ακριβούς ενεργειακής καταγραφής, με κύριο χαρακτηριστικό την αυτονομημένη και κατανεμημένη λήψη και επεξεργασία των δεδομένων και την εξαγωγή και διαχείριση της παραγόμενης πληροφορίας, σε πραγματικό χρόνο. Κάθε φωτιστικό σώμα εξοπλίζεται με αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή τους. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται να περιλαμβάνει επεξεργαστή και μνήμη (υιοθετώντας τη σχεδιαστική λογική SOC, System On Chip), αισθητήρες Bluetooth και Wi-Fi, κάμερες υψηλής ευκρίνειας για καταγραφή βίντεο και εικόνων, ακουστικούς αισθητήρες και περιβαλλοντικούς αισθητήρες που παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, τους κραδασμούς και τα μαγνητικά πεδία. Πολλά από τα δεδομένα που συλλέγονται θα υποβάλλονται σε επεξεργασία τοπικά, αυξάνοντας την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων και διαχείρισης της πληροφορίας και συμβάλλοντας στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του δικτύου, καθώς τυχόν βλάβες θα μπορούν να αντιμετωπίζονται in-situ, με το υπόλοιπο δίκτυο σε λειτουργία, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης του συστήματος. Κύριο χαρακτηριστικό του κατανεμημένου δικτύου είναι η αποκεντρωμένη επεξεργασία υπό-ομάδων δεδομένων και η ανεξάρτητη λειτουργία καθεμιάς μονάδας φωτισμού σε πραγματικό πάντα χρόνο. Παράλληλα, μειώνονται οι υπολογιστικές απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και μνήμη, λόγω διαχείρισης μικρότερων ποσοτήτων πληροφορίας ενώ αυξάνεται η έννοια της παραλληλίας και του καταμερισμού της πληροφορίας προωθώντας μία ανεκτική σε σφάλματα αρχιτεκτονική.

Έτσι, κάθε μονάδα φωτισμού ξεχωριστά θα μπορεί να εντοπίζει ελεύθερους χώρους παρκαρίσματος και να ενημερώνει διερχόμενους οδηγούς και να ειδοποιεί ελεγκτές διαχείρισης κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον, όπως π.χ. τη δημοτική αστυνομία ή και την Τροχαία, για παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Παράλληλα και σε επόμενο στάδιο, το δίκτυο θα μπορεί να προσδιορίζει ποιες διασταυρώσεις είναι οι πιο επικίνδυνες και πρέπει ίσως να επανασχεδιαστούν ή να βελτιστοποιηθεί η ροή κυκλοφορίας, ενσωματώνοντας κατάλληλους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, βασισμένους σε δεδομένα ατυχημάτων και κατασκευαστικών αλλοιώσεων τμημάτων πεζοδρομίων ή δρόμων, εισάγοντας καινοτόμους τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας των πεζών. Παράλληλα, κάθε φωτιστικό σώμα θα μπορεί εύκολα να συνδεθεί σε προϋπάρχον δίκτυο, το οποίο εντοπίζει αυτόματα εστίες φωτιάς, ενισχύοντας την αντιπυρική προστασία ειδικά εντός αστικών ιστών. Επίσης, τα εξοπλισμένα με αισθητήρες φωτιστικά σώματα θα μπορούν να ανιχνεύσουν και άλλους ήχους και να ειδοποιούν αυτόματα την αστυνομία σε επικίνδυνες καταστάσεις, αναγνωρίζοντας, για παράδειγμα, τον ήχο θρυμματισμένου γυαλιού. Παράλληλα, θα μπορούν να παρακολουθούν διασταυρώσεις και να ενημερώνουν για κυκλοφοριακές συνθήκες, προσαρμόζοντας κατάλληλα τους φωτεινούς σηματοδότες. Το προτεινόμενο δίκτυο των αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED υιοθετεί τη φιλοσοφία του Δικτύου των Πραγμάτων (IoT, Internet of Things). Στη λογική αυτή, μεγάλο μέρος των δεδομένων που συλλέγονται από αυτό θα είναι δημόσια διαθέσιμα, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις πληροφορικής να αναπτύξουν σχετικές εφαρμογές λογισμικού, ακολουθώντας της αρχές της «έξυπνης οικονομίας» και της παραγωγικότητας της βασισμένης στις νέες τεχνολογίες.

Περισσότερα στοιχεία μπορούν να βρεθούν στο smartcitylights.gr