Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11΄00’ π.μ., παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ η τελετή υπογραφής της συμβάσεως για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Συστήματος Φωτισμού εξωτερικών χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη την Χώρα», μεταξύ της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστηρίξεως Στρατού (ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ) μέσω του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου Ταξίαρχου κ. Ιωάννη Ανδριώτη και του Νομίμου Εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρίας DASTERI SYSTEMS A.E. που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη του ακριτικού Έβρου κ. Ιωάννη Δαστερίδη.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DASTERI A.E. κ. Βασίλειος Δαστερίδης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε : Η Πλήρης εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Εγκυκλίους καθώς και η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας στα Στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη την Χώρα ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρέχοντας παράλληλα βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος (Μείωση Εκπομπών Ρύπων CO2) και εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας ύψους άνω του 60% για την επόμενη 10ετία.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα για το Υπουργείο έργα υποδομής το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 35.404 φωτιστικών σημείων, με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία 35.404 τεμαχίων νέων υπερσύγχρονων “έξυπνων” φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED, συμπεριλαμβανομένης και της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας από τον Ανάδοχο. Η υλοποίηση της καινοτόμου επένδυσης Προμήθειας αντικατάστασης/αναβάθμισης του παλαιού φωτιστικού εξοπλισμού χρηματοδοτείται από τον Ανάδοχο με αποπληρωμή σε χρονικό διάστημα 5ετίας από το ενεργειακό όφελος και τον μηδενισμό του κόστους συντήρησης που προκύπτει υπέρ του Υπουργείου. Tο αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση νέων “έξυπνων” φωτιστικών τύπου LED εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινης τεχνολογίας με στόχο την πλήρη αντικατάσταση των αντίστοιχων παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών, των εγκαταστάσεων εξωτερικού φωτισμού Στρατοπέδων των Μονάδων ξηράς, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΚΙΧΝΕ.

Μετά την υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού, το ενεργειακό όφελος για το ΥΠΕΘΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα 26.000.000 KWh ετησίως, ενώ το περιβαλλοντικό όφελος από την μείωση εκπομπής ρύπων CO2 θα ξεπερνά το 70% . Το συνολικό οικονομικό όφελος για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον μηδενισμό του κόστους συντήρησης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5.000.000 € ετησίως με συνολικό όφελος 10ετίας άνω των 50.000.000 €.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού, δίνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την δυνατότητα για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας και την πλήρη εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Εγκυκλίους.